Često postavljena pitanja - FAQ - SABAI TRAVEL

Često postavljena pitanja – FAQ

Frequently asked questions (FAQ)

 

 

 

 • Klima na Tajlandu

Tajland ima tropsku klimu, sa periodima obilnijih kiša. April i maj su najtopliji meseci u godini. Od novembra do februara klima je prijatnija, a vlažnost vazduha je manja.                                                              Jekom sezone smatra se period od oktobra do maja. Klima se menja kako svuda u svetu tako i na Tajlandu tako da i kišni periodi variraju.

Sezona:  novembar-maj

Peak season: decembar-januar

Van sezona:  maj-novembar

 

 • Novac na Tajlandu

Zvanična valuta na Tajlandu je Baht (THB), kurs varira minimalno i obično se kreće u navedenim okvirima. Novac u eurima ili dolarima možete zameniti u ovlašćenim menjačnicama ili bankama, izbegavajte aerodrome jer je najniži kurs. Ukoliko podižete novac na bankomatu vodite računa jer će vam naplatiti proviziju.

1€=38baht

1$=37baht

 

 • Hrana i piće

Hranu na Tajlandu možete naći na svakom cosku. Ulične tezge prepune su sveže hrane, voća i povrća koje slobodno možete konzumirati. Hrana je prilično povoljna tako da vam dnevno neće trebati mnogo novca da zadovoljite osnovne potrebe za hranom i pićem. Voda se pije iskljucivo flaširana. Alkohol možete naći po pristupačnim cenama takođe.

Na Tajlandu ćete naći mnoštvo restorana sa različitim vrstama kuhinja za svačiji ukus. Takođe za one probirljive tu je uvek McDonalds, KFC i restorani italijanske kuhinje. Na Tajlandu nećete ostati gladni, to je sigurno.

 • Zdravstvena priprema za Tajland

Da bi boravili na Tajlandu nije neophodno da se vakcinišete. Kao i za bilo koju drugu egzotičnu zemlju možete koristiti probiotike par dana pre puta i tokom celog boravka. Lekove koje uzimate i kući ponesite sa sobom, ko je sklon alergijama poneti redovnu terapiju. Zbog vlažne klime preporučuje se nošenje sredstava protiv ujeda komaraca kao i krema sa visokim faktorom za zaštitu od sunca. Voditi računa na pojedinim izletima npr. ostrvo sa majmunima, ne izazivati ih kao i određenih drugih vrsta životinja koje ćete sresti na samoj destinaciji, vodič će Vam svakako skrenuti pažnju na licu mesta. Ukoliko i dođe do nekog zdravstvenog problema, obavezno i preporučljivo je da imate ZDRAVSTVENO OSIGURANJE, koje preko naše agencije dobijate uz svaki kupljeni aranžman. Bićete pokriveni i bezbrižni tokom celog boravka. Detaljnije informacije na: http://toposiguranje.rs/  

 

 • Sigurnost i zakon na Tajlandu

Tajland je generalno jako sigurna država gde ćete problem naći jedino ako ga tražite.. Naravno treba zadržati zdrav razum i ne bahatiti se i prepirati s lokalcima već poštovati njihov život i kulturu. Vaše lične i vredne stvari uvek držite kod sebe ili u sefu/lockeru ako ga vaš smeštaj ima. Svi veliki gradovi imaju službu turističke policije i samo u ozbiljnoj situaciji ih kontaktirajte. Njihov broj je 1155, uvek budite ljubazni! Bićete bezbedni na Tajlandu i uživaćete u ljubaznosti i gostoprimstvu meštana.

Zakon: Tajland je kraljevina u kojoj se Kralj i kraljevska porodica postuju bez izuzetka. Tajlandjani svakodnevno odaju pocast kralju. Svaka sala, vređanje ili kritika kraljevske porodice može vas dovesti u veliku nepriliku, zato budite kulturni i poštujte njihov zakon i veru. Strogo je zabranjeno gaženje po tajlandskoj valuti ili njeno cepanje. Taj zakon je povezan sa velikim poštovanjem koje iskazuju monarhiji.

Imajte na umu da je Tajland jedna od retkih zemalja na svetu u kojoj se posedovanje i konzumiranje droge, ili bilo koje druge vrste opojnih sredstava, kažnjava čak i smrtnom kaznom.

Konzumiranje alkohola nije dozvoljeno u Hramovima i drugim verskim mestima, apotekama, benziskim stanicama i javnim parkovima. Posle ponoći je zabranjena prodaja alkohola.

Uvek nosite pasoš sa sobom.

 

 

 • Šoping na Tajlandu –

 

Tajland je idealno mesto za vaš šoping, poznat po pristupačnim cenama raznovrsne robe gde ćete uvek naći nešto za sebe. Cenkanje kao vid trgovine ne preporučuje se proizvodima na kojima je jasno istaknuta cena, kao ni u restoranima ali je u većini slučajeva dobro došlo i sjajno iskustvo. Pregovaranju oko cene trebalo bi pristupiti sa osmehom i prijateljskim stavom. Svrha cenjkanja nije da prodavac izgubi već da obe strane budu zadovoljne cenom.

 

Kada započnete pregovaranje i ako prodavac prihvati cenu koju nudite onda se očekuje da taj proizvod kupite, jako je ružno odustati od kupovine nakon spustene cene!

 

 

 • Prevoz na Tajlandu-

 

 

Tajland ima prilično uređen saobraćaj, cene su pristupačne i za kretanje po gradu imate veliki izbor: Tuk-Tuk je tipično prevozno sredstvo na tri točka I jedan od simbola Tajlanda. Od gradskih autobusa su praktičniji taxi motocikli koji takođe imaju svoja stajališta svuda po gradu, sa cenama su dosta povoljniji od taxi vozila i puno brže se probijaju kroz saobraćajne gužve.

 

Možete iznajmiti i auto ili skuter. U teoriji je potrebna dozvola, ali niko vas neće pitati za to. Za vožnju skuterom neophodna je kaciga, nenošenje iste je kažnjivo. Potrebno je ostaviti kopiju pasoša kao garanciju da ćete vratiti vozilo.

 

 

 • Pristup internetu –

 

Tajland je odlično pokriven interentom i možete mu pristupiti sa većini lokacija. Na samim plažama pristup se plaća u kaficima koji se nalaze na njima. Svi hoteli uglavnom imaju besplatan pristup interentu putem WiFi konekcije kao i restorani i barovi. Sim Card plus sa mobilnim pristupom internetu možete nabaviti po veoma pristupačnoj ceni na samom aerodromu po sletanju ili u veoma popularnim radnjama koje možete naći na svakih 500m a zovu se 7/11. Komunikacija sa vodičem na destinaciji je dostupna 24h tokom celog boravka na Tajlandu.

 

 

 • Šta poneti na Tajland od odeće –

 

 

Što manje to bolje je pravi savet. Sve ono što pomislite da će vam možda zatrebati verovatno ni neće. Ukoliko nešto zaboravite, od lekova, kozmetike, odeće ili obuće sve možete kupiti i nabaviti po veoma pristupačnim cenama. Preporučujemo pakovanje samo lagane pamučne garderobe  Eventualno ponesite neku tanju majicu dugih rukava. Za oblizak hramova neophodna je pristojna garderoba koja prekriva ramena i kolena. Ukoliko je ne budete imali možete je i tamo iznajmiti ispred svakog hrama i vratiti po izlasku iz istog.

 

Da li slika za vizu može biti stara nekoliko godina?

Ne. Kao i kod ostale dokumentacije, slika za vizu ne sme biti starija od 6 meseci.

 

Ja imam pasoš/vizu druge države. Da li mi je potrebna viza za Tajland (ili neku drugu zemlju u koju se putuje)?

Po Zakonu i Opštim uslovima putovanja, svaki putnik je obavezan da se raspita o pravilima i zakonima zemlje u koju putuje, naročito kada putnik ima pasoš druge države ili neku važeću vizu. Sve informacije može dobiti u turističkoj agenciji i ambasadi, odnosno konzularnom predstavništvu zemlje u koju putuje, a možete nas upitom kontaktirati i na kontakt telefon, mail ili putem društvenih mreža.  U suprotnom, turistička agencija ne odgovara za eventualne komplikacije i neprijatnosti koje bi mogle nastati na graničnom prelazu ili u destinaciji.

 

Da li ja mogu da putujem sopstvenim prevozom, a da budem na grupnoj vizi?

Ne. Jedan od uslova grupne vize je da se svi putnici nalaze u istom prevoznom sredstvu.

 

Hotel u kome sam smešten/smeštena ne odgovara kategorizaciji?

Sav smeštaj koji imamo u ponudi je kategorisan od strane nacionalne Komisije za kategorizaciju domicilne zemlje (one u koju se putuje). Kategorizacije zemalja se razlikuju međusobno, a vrlo često i sa srpskom Nacionalnom kategorizacijom.

 

Da li imam vodiča?

Sve naše polaske (osim u slučajevima individualnih putovanja), ispratiće visokokvalifikovani vodiči koji i sami već dugi niz godina žive na Tajlandu, te se mogu pohvaliti zavidnim iskustvom u svom poslu.

Na ekskurzije i putovanja (na primer: Bangkok, Phuket isl.) sa grupom obavezno kreće i službeni vodič agencije, čija je dužnost da prati grupu tokom celog putovanja, vodi je i asistira u svim situacijama (granične formalnosti, smeštaj u hotel, obilasci, korisni saveti i sl.).

 

Letnji raspust je u toku, ja ne mogu da iz škole (sa fakulteta) uzmem potvrdu o tome da sam redovan đak (student).

Iako je u toku pauza za učenike i profesore, pravna služba fakulteta i srednjih škola radi svakog radnog dana po individualno utvrđenom radnom vremenu. Tako da i u toku letnjeg raspusta učenici (studenti) mogu dobiti svoje potvrde.

 

Ja sam upravo završio/la osnovnu (srednju) školu i ne mogu da uzmem potvrdu da sam redovan đak (student).

Svako je učenik svoje škole onoliko koliko traje školska godina, a to je od 01.09. do 01.09. sledeće godine. Tako da svaki učenik može i u avgustu, na primer, da uzme potvrdu iako je prethodnog juna završio/la školu.

 

Službeni jezici: Tajlandski i Engleski (raspolažemo visoko kvalifikovanim kadrom na destinaciji te je i komunikacija znatno olakšana)

Religija: Budizam

Vremenska razlika je +6h u odnosu na nas (kada nam se sat pomeri unapred onda se razlika smanjuje na 5h)

 

Opustite se, poštujte zakon i veru zemlje u koju putujete, uživajte u svim čarima magičnog Tajlanda i njegovih nestvarnih plaža. Prepustite se čarobnoj prirodi i vaš boravak biće nezaboravno iskustvo koje ćete dugo pamtiti.

 

Srećan put i dobar provod u ovu predivnu zemlju želi vam Sabai Travel!

 

Sabai Sabai

 • O nama

  Stay Sabai Travel je predstavništvo turističke agencije iz Bangkoka, otvorena 2017. godine u Beogradu, specijalizovano za putovanja u ovu prelepu kraljevinu. Naš cilj je da se poveća interesovanje ljudi za putovanje na Tajland u Srbiji i prave programi za njihovu satisfakciju. S nama postoji mogućnost i da putnici sami diktiraju svoj program, uz savete stručnih saradnika, a na osnovu vaših želja i budžeta. Nudimo paket aranžmane za putovanje na Tajland tokom cele godine kako za individualne upite, tako i za grupna putovanja.

  Terms & Conditions

  Privacy Policy

 • Informacije

  License: Thailand TAT. License 14/01561

 • Adresa

  Address: 672/30 Si Phraya road, Bangrak, Bangkok 10500 THAILAND
  Phone: +66(0)82 599 6159 (WhatsApp) Fax: +66(0) 2116 2315
 • Kontakt

  Email: [email protected]

 • Website By Ben Hanna | Copyright Sabai Travel Doo 2017

   

 • Send this to a friend