GRAD - ISTORIJA: CHIANG MAI - SABAI TRAVEL

GRAD – ISTORIJA: CHIANG MAI

Posted By: Maja Smilja

Published On: август 2, 2018

Južni Tajland oaza je neverovatnih priča, avantura i života koji na obalama Andamanskog mora ne staje 24/7. Apsolutni spokoj ili ekstazu adrenalina, egzotična ostrva i luksuzni smeštaji tu su da ugode svakoj Vašoj želji. Zašto ovog puta nećemo govoriti o tome? Zato što se na severu krije gradić fascinantne arhitekture, prirode i mesto za koje možemo bez preterivanja reći – da se u njemu sastoji suština čitave Azije.

Zimska rezidencija kraljeva, grad brzaka, hramova, vodopada i planinskih vrhova s kojih se pruža pogled na impozantna zelena prostranstva ima jedno ime – Chiang Mai. Glavni grad istoimene provincije sa svojih oko 160.000 stanovnika najznačajniji je na severu Tajlanda.

Ipak, zbog neverovatne činjenice da se na jednom mestu veličine oko 3000 kvadratnih kilometara nalazi ogroman broj kako kulturnih znamenitosti, tako i spomenika prirode, moglo bi se reći da je sve što možete pronaći na najmnogoljudnijem i najstarijem kontinentu planete satkano upravo ovde, gde ćete doživete sve emocije za koje vredi živeti.

U periodu od 1296. do 1768. prestonica kraljevstva Lan Na, kasnije Chiang Mai bila je sedište sijamskih vladara sve do 1939. godine, do formiranja moderne države. Danas je ovo jedno od najposećenijih i najlepših turističkih destinacija u bogatom izboru Tajlanda, ali i čitave jugoistočne Azije. Nalazi se na 700 kilometara od Bangkoka a u blizini najviših planina ove zemlje, ležeći na ušću dve reke Ping i Chao Phraya. Njegovo ime u prevodu znači “novi grad”, naslednika nekadašnjeg kraljevstva poznatog po bitnim trgovačkim putevima tokom čitave istorije. 2017. Od organizacije UNESCO dobio je titulu “Creative City” , 2015. Uvršten je u listu svetske baštine a godinu ranije našao se na listi među 25 najlepših destinacija sveta.

Kada je reč o mestima vrednim posete, ukratko bi bilo najbolje reći – sve! Ali tu smo da vam otkrijemo bar delić onoga što čeka svaku dušu koja oseti duh jednog velelepnog grada.

Priču započnite s posetom Phuping palati koja je od 1961. dom tajlandskih kraljeva, a čim zakoračite u ovu oazu života I boja satkanog od cveća, drvoreda, skulptura shvatićete da je izgrađena od čiste ljubavi – stanovnika prema oduvek cenjenom kralju. Na samom planinskom vencu Daen Lao naićićete na poglede koji se protežu čak i do susednog Mjanmara, nekadašnje Burme za čiju je istoriju izuzetno vezan sam Tajland i njegovi stanovnici, kao prvobitni deo istoimenog carstva. Ono gde ćete, pak, osetiti čisti Tajland, a još čistiji vazduh jeste Doi Suthep sa vrha istoimenog zlatnog hrama (da, dobro ste pročitali!), vrednog 309 prepešaćenih stepenika. A ukoliko se na svom putešestvuju slučajno susretnete sa belim slonom, ne brinite – to je samo legenda Wat Pra That hrama! Po istoj je njegov monah imao san u kome mu je naređeno da potraži relikviju u mestu Pang Cha. Kada je to poslušao, pronašao je kost, za koju i dan danas postoje verovanja da je vlasništvo lično Bude!
Nakon nesrećnog loma kosti na dva dela jedan je završio u Suandok-u, takođe stacioniranom ovde, a drugi je beli slon, čuvena legenda Thai naroda, odneo na leđima u džungli. Javite nam ako ih pronađete…

WAT PRA THAT

Rečni život ove inspirativne i plodne doline posebna je priča koju valja jednostavno proživeti, jer se reči prosto gube zaborave, a ono tamo ostaje, duboko u vama. Rafting Mae Taeng-om kroz nebrojene brzake i spustove avantura je koju ćete teško ponoviti, sem ukoliko je ponovite tu!

A sve je to deo i sve ćete videti tek uživo. Impresivni vodopadi deo su nacionalnog parka Doi Inthanon, a priroda će još jednom oduzeti dah pred prizorom čak 80 metara visokog Wachirathan-a. Dok će jednostavnost života lokalnih plemena i neizreciva lepota u njemu ostaviti poseban utisak na svakog ko se u blizini obrene.

Kroz živopisne krajolike stićićete i do džungle. Da, i ona postoji u Chiang Mai-u! Obilazak kvadom uhvatiće prizore pirinčanih polja, ruralnih naseobina i brda, što će biti samo predvorje raja koji se ogleda u belom prostranstvu sačinjenom od neprocenjive kulturno-umetničke vrednosti – White Temple smešten je unutar Zlatnog trougla, međi Tajlanda, Laosa i Mjanmara na severu prve države. Okruženim toplim izvorima, baštama, šumama izdiže se beli hram, ponosno predstavljajući svoju prelepu kraljevinu i svedoči o samo jednom delu božanstvenosti čije ćete prisustvo osetiti baš ovde – u zemlji hiljadu osmeha.

 

MOUNTAINS OF CHAING MAI

 

 

PRVI PUT U REGIONU, PRILIKA DA SEBI PRIUŠTITE UŽIVANJE ZVANO CHIANG MAI – SAMO U NOVOM SABAI ARANŽMANU!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

 • O nama

  SABAI TRAVEL je novootvorena poslovnica u Beogradu, turističke agencije Maja Tours Thailand koja uspešno posluje već 6 godina u Bankoku, specijalizovana za putovanja isključivo na Tajland. Organizujemo sve vrste putovanja: grupna, idividualna, poslovna, medeni mesec, venčanja i druge u svim popularnim mestima širom Tajlanda.

  Terms & Conditions

  Privacy Policy

   

 • Informacije

  Licenca Stay Sabai Travel doo: OTP 59/2017

  Registarski broj/maticni broj:21308994

  PIB: 110162896

 • Adresa

  Privremena kancelarija:

  DND TOP DI agencija za zastupanje u osiguranju

  Adresa:

  Jurija Gagarina 14D lok.2, Belville, Novi Beograd

 • Kontakt

  BEOGRAD: + 381 64  302 77 77 (viber)

  Email: [email protected]

 • Website By Ben Hanna | Copyright Sabai Travel Doo 2017

   

 • Send this to a friend